“Forse toename blindheid dreigt”

Het NRC besteedt aandacht aan bijziendheid! Hieronder de belangrijkste cijfers uit het artikel:

80procent

of meer van de twintigers in Taiwan en Zuid-Korea is bijziend. In de grote steden is dat zelfs meer dan 90 procent. Rond 1950 lagen deze cijfers rond de 20 procent. Nergens ter wereld zijn zo veel mensen bijziend als in Oost-Azië.

50procent

van de twintigers in Europa is bijziend, leert recent Brits onderzoek. Myopie, bijziendheid, is de snelstgroeiende oogafwijking in de wereld.

6procent

van de mensen met myopie wordt hoogbijziend: min-6 of meer. Deze hoogbijzienden lopen een risico van een op de drie om vóór hun pensioen slechtziend te worden.

2,4procent

van de kinderen van 6 jaar is bijziend, bleek onlangs uit onderzoek van Erasmus MC onder Rotterdamse kinderen. De bijziende kinderen in het onderzoek hadden vaker vitamine-D-gebrek en overgewicht, en speelden minder buiten.

23millimeter

is de gemiddelde as-lengte van het oog. Bij hoogbijzienden is die aslengte 26 millimeter (min-6). De kans op slechtziendheid is erg groot vanaf 30 millimeter (min-10).

44procent

van de Taiwanese schoolkinderen die buiten lange pauzes doorbrachten, werd niet bijziend. Van de kinderen die binnen bleven, was dat 33 procent.

15.000lux

is de hoeveelheid licht buiten. Binnen is de hoeveelheid gemiddeld 500 lux. In slechte verlichte ruimten is het vaak maar 50 lux. Hoe meer lux, hoe beter je ogen zijn beschermd tegen bijziendheid.

Lees het volledige artikel hier